Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΕΚΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ HILDA DOOLITTLE

Η Αμερικανίδα ποιήτρια Hilda Doolittle (1886-1961) υπήρξε μια από τις σημαντικότερες ποιήτριες του 20ου αιώνα. Ανήκε στην πρωτοποριακή ομάδα των εικονιστών και το 1911 ακολούθησε τους Πάουντ και Τ. Σ. Έλιοτ στο δρόμο των Αμερικανών αυτοεξόριστων ποιητών στην Ευρώπη όπου επικρατούσε η υπόθεση του μοντέρνου στην τέχνη. Για το υπόλοιπο της ζωής της παρέμεινε κατά βάση αυτοεξόριστη, ένα άτομο σε διαρκή πνευματική αναζήτηση. Δημοσίευσε  ποίηση και πρόζα, μετέφρασε τον Ευριπίδη και τους Έλληνες λυρικούς στη γλώσσα της, έκανε ψυχαναλυτική θεραπεία με τον Σίγκμουντ Φρόιντ και επιχείρησε  τα μεγάλα ταξίδια της στην Ελλάδα και την Αίγυπτο (1920, 1922).

Στο μάθημα θα ανιχνεύσουμε τις συνδέσεις μιας εξελισσόμενης αυτοβιογράφησης της H.D. με σχήματα ποιητικής μεταφορικότητας και αρχετυπικές εκφάνσεις, και θα εξετάσουμε την έννοια του γενέθλιου τόπου και της εξορίας μέσα από την ανάλυση των σημαντικών έργων της —Τριλογία, Ελένη στην Αίγυπτο και Θαλασσινός κήπος— μέσα από διηγήματα, αφηγήσεις και μεταφράσεις της.

Το κάθε μάθημα θα περιλαμβάνει διάλεξη, πρακτική άσκηση και εργαστήρι. Η αξιολόγηση των φοιτητών/τριών στηρίζεται στο συνυπολογισμό των επιδόσεών τους στις προφορικές παρουσιάσεις, στις εργασίες που προκύπτουν από αυτές και στην τελική εξέταση.