Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

«ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ: 1890-1940» (HOTEMS)

Ερευνητικό Πρόγραμμα, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: hotems.enl.uoa.gr.
Χρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.)

Επιστημονική Υπεύθυνη: Άννα Δεσποτοπούλου, Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ερευνητική Ομάδα: Άννα Δεσποτοπούλου (Επιστημονική Υπεύθυνη), Ευτέρπη Μήτση, Βασιλική Κολοκοτρώνη, Χρύσα Μαρίνου και Αθανάσιος Δημάκης

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Ξενοδοχεία και το Σύγχρονο Υποκείμενο: 1890-1940» (HOTEMS, 2019-2023) εστιάζει στο ρόλο του ξενοδοχείου ως σκηνικό, θεματική και μοτίβο στην αγγλόφωνη λογοτεχνία και πολιτισμική θεωρία κατά την ευρύτερη περίοδο του Μοντερνισμού. Η έρευνα μας προσεγγίζει το ξενοδοχείο ως πολυεπίπεδο πολιτισμικό φαινόμενο που επηρεάζει το νεωτερικό υποκείμενο και αποκαλύπτει τις αντιφάσεις της ζωής στην πόλη στην αρχή του εικοστού αιώνα. Εξετάζουμε την αμφίσημη θέση του ξενοδοχείου ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα· τα ερωτήματα σχετικά με την εθνική, διεθνική ή κοσμοπολίτικη ταυτότητα που εγείρονται εντός του ξενοδοχείου· τους προβληματισμούς σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, αλλά και τις ταξικές ανισότητες που υποδαυλίζει ή καταρρίπτει. Διερευνούμε επιπλέον την ανάδυση των ξενοδοχείων σε ελληνικές πόλεις, όπως αποτυπώνεται στα αυτοβιογραφικά και λογοτεχνικά έργα αγγλόφωνων και Ελλήνων συγγραφέων της περιόδου. Η Άννα Δεσποτοπούλου (Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ) είναι η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, ενώ η ερευνητική ομάδα αποτελείται επίσης από τους: Ευτέρπη Μήτση, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Βασιλική Κολοκοτρώνη, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης, Χρύσα Μαρίνου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, ΕΚΠΑ και Αθανάσιο Δημάκη, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή, ΕΚΠΑ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, το πρόγραμμα διοργάνωσε με επιτυχία το διεθνές συνέδριο  “Literary Hotels” (Αθήνα, Σεπτέμβριος 2021) (https://hotems.enl.uoa.gr/events/). Επιλεγμένες ανακοινώσεις από το συνέδριο έχουν εκδοθεί στο συλλογικό τόμο (Hotel Modernisms, Routledge,2023). Πρωτότυπα κείμενα μελών της ομάδας θα δημοσιευτούν επίσης στον τόμο Το ελληνικό ξενοδοχείο στην ελληνική και βρετανική λογοτεχνία (Εκδόσεις ΕΑΠ, υπό έκδοση). Άλλες δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν άρθρα σε διεθνείς τόμους και επιστημονικά περιοδικά όπως: The Palgrave Encyclopedia of Urban Literary Studies, Language and Literary Studies of Warsaw, Literary Geographies, Re-Membering Hospitality in the Mediterranean (Palgrave, υπό έκδοση). Τα μέλη της ομάδας έχουν παρουσιάσει ανακοινώσεις στο διεθνές συνέδριο του International E. M. Forster Society (Ιούνιος 2021), στο συνέδριο “Literary Hotels” (Αθήνα, Σεπτέμβριος 2021) και στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της διάχυσης συμμετείχαν με ανακοινώσεις στο διεθνές σεμινάριο που συνδιοργάνωσαν, με την ερευνητική ομάδα “Hotels in History” του Πανεπιστημίου του Guelph στον Καναδά. Το διεθνές συνέδριο “Hotels and Crisis: Historical and Cultural Perspectives” πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο (25-26 Ιουνίου 2022). Η ιστοσελίδα του προγράμματος φιλοξενεί ιστολόγιο με σύντομα δοκίμια κριτικής ανάλυσης λογοτεχνικών ξενοδοχείων καθώς επίσης και έναν πρωτότυπο διαδραστικό διαδικτυακό άτλαντα που τοποθετεί τα λογοτεχνικά ξενοδοχεία στον παγκόσμιο χάρτη και περιλαμβάνει πλούσιο και πρωτότυπο οπτικό υλικό (κάρτες, ξενοδοχειακά εφήμερα) καθώς και αποσπάσματα κειμένων. Η ιστοσελίδα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό: hotems.enl.uoa.gr.