Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Σκοπός του Διδακτορικού Προγράμματος είναι η προαγωγή της γνώσης και της έρευνας και η επιστημονική εμβάθυνση σε αντικείμενα, θεματικές ενότητες και επιστημονικούς κλάδους της γλωσσολογίας και των εφαρμογών της καθώς επίσης της λογοτεχνίας και του πολιτισμού των αγγλόφωνων λαών. Γενικότερα επιδιώκει την εξοικείωση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών με τους σύγχρονους προβληματισμούς, τον θεωρητικό λόγο και τις μεθόδους έρευνας που αναπτύσσονται παγκόσμια στα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία.


ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το οποίο λειτουργεί στο Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2005, σύμφωνα με το ΦΕΚ 324/11-2-2004, οδηγεί στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος (ΔΔ) και διέπεται από τις διατάξεις του Ν.3685/2008, άρθρο 9.
Ο γενικός σκοπός του ΠΜΣ που οδηγεί στην απόκτηση ΔΔ είναι κοινός, αλλά διαφέρουν οι επιμέρους στόχοι της κάθε κατεύθυνσης.

1. Κατεύθυνση Γλωσσολογίας
Το Διδακτορικό Πρόγραμμα της Κατεύθυνσης Γλωσσολογίας στηρίζεται στην αντίληψη πως η μελέτη της γλώσσας δεν αποτελεί αυτοσκοπό· πως τα αποτελέσματα μελετών της γλώσσας, είτε αυτή μελετάται σε συνάρτηση με τις κοινωνικές και ιστορικοπολιτικές συντεταγμένες, με νοητικές και ψυχολογικές λειτουργίες του ανθρώπου ή ως αυτόνομο σύστημα σημείων και εννοιών, έχουν πάντα μια «πρακτική» χρησιμότητα. Ανάλογα με το σκοπό της μελέτης τα ευρήματα μπορεί να εξυπηρετήσουν στόχους τόσο διαφορετικούς όπως είναι λ.χ. ο κοινωνικός γλωσσικός προγραμματισμός, η γλωσσική εκπαίδευση, η πρακτική της μετάφρασης ή διερμηνείας, η διαχείριση της επικοινωνίας σε επαγγελματικούς χώρους ή η οργάνωση της πληροφορίας σε συστήματα των νέων τεχνολογιών, η ανάπτυξη εργαλείων για τη γλωσσική ρύθμιση, τη γλωσσική εκμάθηση ή την αξιολόγηση της γνώσης της γλώσσας κλπ. Οι στόχοι αυτοί αποτελούν αντικείμενα με τα οποία οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες του ΠΜΣ μπορούν να ασχοληθούν.

2. Κατεύθυνση Λογοτεχνίας-Πολιτισμού
Το Διδακτορικό Πρόγραμμα της Κατεύθυνσης Λογοτεχνίας-Πολιτισμού προϋποθέτει τις γνώσεις του ΜΔΕ και προσφέρει τη δυνατότητα για περαιτέρω μελέτη και έρευνα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας και του πολιτισμού καθώς επίσης του κριτικού λόγου που εγγράφεται στα λογοτεχνικά κείμενα και τις πολιτισμικές πρακτικές των αγγλόφωνων λαών, σε συνδυασμό τόσο με τις παραδοσιακές όσο και τις σύγχρονες λογοτεχνικές και πολιτισμικές θεωρίες. Οι χώροι αυτοί αποτελούν γνωστικά αντικείμενα με τα οποία οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες του ΠΜΣ μπορούν να ασχοληθούν για να εκπονήσουν τη διδακτορική τους διατριβή.

3. Διεπιστημονικές Σπουδές
Το Τμήμα προσφέρει δυνατότητα διεπιστημονικής ενασχόλησης με αντικείμενα που άπτονται και των δύο κατευθύνσεων σπουδών αλλά και των άλλων Τμημάτων εφόσον μέρος τουλάχιστον του θέματος της διδακτορικής διατριβής εμπίπτει στα επιστημονικά ενδιαφέροντα των μελών του Τμήματος.